Cauchois

Udtale : (UDTALES: KO-SJO-A)
Gruppe : FORMDUER
Specialklub : KÆMPEDUEKLUBBEN
Europastandard nr. : 008
Ringstørrelse : 10

OPRINDELSE

Gammel fransk race. Har sit udspring i Caux i Normandiet. Fremavlet af Kropperter, Mondain, Carneu og Markfarveduer.

HELHEDSINDTRYK

Meget stor og livlig due med lange vinger og hale og et svagt pust. En let opretstående kropsholdning. Vægten imellem 700-800 gram.

RACEKENDETEGN

Hoved: Langt, middelstort, med godt hvælvet pandeparti. Godt afrundet set fra siden. Hovedet er lille i forhold til kroppen.
Øjne: Orangerøde; lidt lysere hos de fortyndede farveslag. Øjenrandene er smalle og – alt efter farveslag – mørkerød/-violet til rosa.
Næb:Middellangt og kraftigt. Sort til mørkt ved de farveslag med blå grundfarve og sorte. Hornfarvet til lyst ved alle andre farveslag. Næbvorter glatte og langtrukne.
Hals: Middellang, kraftigt ansat og bliver væsentligt tyndere mod hovedet. Godt indskåret strube.
Bryst: Bredt, rundt og godt fremtrædende.
Ryg: Bred over skuldrene, lidt flad og let faldende.
Vinger: Temmelig lange. Skal dække ryggen og hvile på halen uden at krydse.
Hale: Lang og bred, men lukket.
Ben: Middellange og kraftige. Neglene er tilpasset næbfarven.
Befjering: Fjerene skal være lange og brede og ligge stramt til kroppen.

Farveslag: Blå rødskælvingede, blå rosaskælvingede, blå hvidskælvingede, sølv gulskælvingede, sølv hvidskælvinget, blå rødbåndet, blå rosabåndet, blå hvidbåndet, sølv gulbåndet, sølv hvidbåndet, askerød båndet, askegul båndet, ensfarvede gule, røde, sorte.

Farve og tegning: Alle farveslag skal have hvid underryg. Alle farveslag er med eller uden månetegning. Månetegningen skal være ca. 4 cm. bred på overhalsen. Til siderne om muligt løbe ud i en spids, men ikke nå om i baghalsen.
Skælvingede: Grundfarve blå og sølv. De blå med om muligt regelmæssig skæltegning i farverne rød, rosa eller hvid. De sølvfarvede i gul og hvid. Skæltegningen spidsvinklet med en fin sort hhv. mørk søm. Farveaftegning på inderfanerne i slagfjerene er ønskeligt, passende til de forskellige farveslag.
Båndede: Blå med røde, rosa eller hvide bånd og sølvfarvede med gule eller hvide bånd. Båndene med sort hhv. mørk søm. Askerøde og askegule har en til farven passende hoved-, hals-, bryst- og båndfarve. Ligeledes lyst udløbne slag og halefarve. Forskellen til den hvide underryg skal være tydelig. Alle med rene, ikke skyede vingeskjold og så vidt muligt adskilte bånd.
Ensfarvede: Farven regelmæssig, mættet og glinsende.

Grove fejl: For opretstående kropsholdning. Stort pust. For lille størrelse og længde. For svag krop. Mat og uren grundfarve. Udvasket tegning. Meget urent vingeskjold og halefarve ved askerøde og askegule.

Bedømmelsesrækkefølge: Helhedsindtryk – Kropsform og -holdning – Farve og tegning – Hoved – Øjenrandsfarve – Øjenfarve.

Print