SYGDOM OG UDSTILLING.

Af dyrlæge Anders Christiansen 16.10.04.

 

Udstillingssæsonen står for døren og tiden er kommet til at vise årets avl. Hermed et lille indlæg om den smitterisiko vi udsætter vores dyr for under udstilling.

Det kan ikke nægtes, at sygdomme har meget optimale betingelser for at spredes under en udstilling. Duernes modstandskraft nedsættes nemlig væsentligt når de stresses, stressudløsende faktorer som transport, megen håndtering og nye omgivelser spiller alt sammen negativt ind på modstandskraften. Desuden bringer man flere hundrede duer sammen på relativt lille plads i dårligt ventilerede lokaler, dette giver mulighed for smittespredning gennem luften, gennem direkte kontakt mellem de enkelte duer og deres gødning, gennem drikkevand og via dommere og indsættere, som har mange duer gennem hænderne på relativt kort tid.

Alle kendte duesygdomme kan naturligvis spredes på en udstilling. Typisk er det dog paratyfus, som en større tysk undersøgelse for nyligt har vist, som er det store problem. Andre lidelser som forkølelse, diarresygdome, ungdyrsyge, samt fjerlus og –mider, spredes ganske ofte med stor hast under udstillinger.

Da det således er meget svært, hvis ikke umuligt, at undgå at de udstillede duer kommer i kontakt med smitstoffer, må man som udstiller sørge for at ens dyr har så optimal modstandskraft som muligt, inden de sendes af sted.

Først og fremmet er det kun duer i absolut topform som bør sendes af sted, formsvage eller halvsløje duer smitter de øvrige, er langt mere modtagelig og får for øvrigt sjældent nogle point. Som tommelfingerregel bør en due kun deltage i udstillinger én gang hver måned, og ikke mere end 2-3 gange på en sæson. Nyligt vaccinerede duer kan, men bør ikke deltage i udstilling, da vaccinationen i sig selv er en stressfaktor for duernes immunsystem.

Når duerne kommer hjem efter udstilling bør de ikke blandes med de øvrige på slaget før efter 8 dage. En sådan karantæne hindrer at en eventuelt hjembragt smitte spredes til slagets øvrige individer. Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt, at behandle sine duer med antibiotika eller lign. ved hjemkomsten, kun syge dyr bør behandles. Det kan dog være en fordel at give ekstra vitamintilskud, tarmregulerende midler, og selvfølgeligt godt foder og masser af frisk luft..

Desværre oplever vi hvert eneste år opdrættere, hvis duer bliver syge efter større eller mindre udstillinger. Som raceduemand bør man indse, at der selvfølgelig er en risiko ved at sende sine dyr til skue, omvendt så lever vores hobby jo af,at nogen tør tage denne risiko, som hvis ovenstående efterleves, trods alt er forholdsvis minimal.

 

God udstillingssæson