Du er her

Print Friendly, PDF & Email
GAMMELHOLLANDSK TUMLING

Udtale

Gruppe

Tumlinger

Specialklub

Udenlandske Tumlinger

Europastandard nr

826

Ringstørrelse

11

Oprindelse

Indført i det 16. Årh. fra Indien og Iran til Holland, hvorfra den er udbredt til Europa.

Helhedsindtryk

Middelstor, bredbrystet, dybtstående tumling med kort, vandret båret krop og en smule opadtrukket bagparti. Kraftig fodbefjering.

Racekendetegn


Hoved: Bredt. Godt hvælvet pande. Højeste punkt foran øjet. Bliver lavere bagud.
Øjne: Så renthvide som muligt. Mørke ved skadetegnede. Øjenrandene smalle og blege.
Næb: Middellangt. Ikke for tykt. Ikke nedadrettet. Mørkt ved sorttigrede, sorte hvidskjoldede, blå og blåskimlede. Mere eller mindre lyst ved blåfahlede og blåfahlskimlede. Kødfarvet ved alle andre farveslag.
Hals: Middellang. Kommer fuldt ud fra kroppen og bliver tyndere opefter. Strube godt indskåret.
Bryst: Bredt, dybt og afrundet.
Ryg: Kort. Bred foran. En smule stigende bagud.
Vinger: Så korte som muligt. Hviler på halen uden at krydse. Bredt vingeskjold.
Hale: Kort og lukket. Bæres lidt over vandret.
Ben: Knapt middellange. Ikke for snæver stand. Fodbefjering godt overbygget og afrundet. Lukker bagtil til lårfjerene.
Befjering: Bredfanet og godt tilliggende.


Farveslag:
Skjoldtigrede: Sorte, røde og gule.
Hvidskjoldede: Sorte, røde og gule.
Skadetegnede: Sorte, dunfarvede, blå, røde og gule.
Ensfarvede: Hvide, sorte, andalusierfarvede, dunfarvede, røde, gule, blå med sorte bånd, blåtavlet, blåfahlede med mørke bånd, blåskimlede, blåfahlskimlede, rødfahlede og gulfahlede.
Hvidslagfjerede: Sorte, røde, gule, blå med sorte bånd, blåfahlede med mørke bånd, blåskimlede og blåfahlskimlede.
Hvidhalede: Sorte, røde, gule, blå med sorte bånd, blåfahlede med mørke bånd, blåskimlede, blåfahlskimlede, rødfahlede og gulfahlede.
Hvidslagfjerede-Hvidhalede: Sorte, røde, gule, blå med sorte bånd, blåfahlede med mørke bånd, blåskimlede og blåfahlskimlede.


Farve og tegning: Alle farver rene henholdsvis intensive. Andalusierfarvede har sort-blå hoved- og halsfarve; bryst, bugfjer og hale en smule lysere. Mørkeblåt vingeskjold, så vidt muligt med sort sømning. Mørkt udløbne slagfjer. En smule rustindlæg er tilladt. Blåskimlede og blåfahlskimlede med den almindelige skimmelfarve. Hvidslagfjerede med 7-10 hvide slagfjer og så vidt muligt farvede fingerfjer. Farvet fodbefjering. Hvidhalede har 12 hvide halefjer. Haledække og kile er farvet. Hvidslagfjerede-Hvidhalede har hvide slagfjer som hvidslagfjerede og hvid hale med hvid over- og underdække. Fodbefjeringen er farvet. Skjoldtigrede med en så regelmæssig tigertegning som muligt, og kun på vingeskjoldet. Hvidskjoldede med godt afrundet skjold. Hvid ryg tilladt. Skadetegnede med den normale skadetegning, men med hvidt hoved og ryg såvel som en middelstor smæk. På overhovedet er der en farvet plet - kronen. På begge sider er der mellem næbgrund og øje en lille farvet plet.

Grove fejl: For lang krop. Smalt bryst. En til stadighed skrånende holdning. For højt stillet. For sparsom fodbefjering. Mangelfuld rygdækning. Meget urene øjne. Forkert næbfarve. For fladt hoved. Hvid ryg. (med undtagelse af hvidskjoldede). Matte eller urene farver. Rust i bånd. Store tegningsafvigelser.  

Bedømmelsesrækkefølge: Helhedsindtryk – Kropsform og -holdning – Hoved med øjne og næb – Fodbefjering – Farve og tegning.