Du er her

Print Friendly, PDF & Email
DANSK KROPPERT (HALVMÅNEBLÆSEREN)

Udtale

Gruppe

Pustere og Kropperter

Specialklub

Kroppertklubben

Europastandard nr

349

Ringstørrelse

08

Oprindelse

Dansk opdræt.

Helhedsindtryk

Middelstor, robust, kraftig. Hovedet højt båret. Ryglinien fra nakken til halespidsen danner en konkav cirkelbue. Tilsvarende cirkelbue ses ned over kroen, under bugen til den vandret bårne hale. Temperament og bevægelser er livlige.

Racekendetegn


Hoved: Normalt hvælvet, uden stejl pande. Nakken går harmonisk over i halsens og ryggens buelinie.
Øjne: Øjet orange; hellere rødt end gult. Øjenrandene kødfarvede; hellere rødlige end blege. Ikke grove.
Næb: Normal længde og styrke. Uden grove vorter. På sorte og blå mørkt. På røde og gule tilstræbes lyst kødfarvet næb.
Hals: Halsen forholdsvis lang. Hovedet bæres højt. Pustet fuldt oppustet ved brystet, uden talje og markering. Også fuldt oppustet foroven, så næbbet hviler på kroen. Nakkepust er en fejl.
Bryst: Kødfuldt og kraftigt. Brystbenet hvælvet.
Ryg: Bred, hvælvet konkav, så der dannes en jævn cirkelbue fra nakke til halespids når duen er i aktion.
Vinger: Kraftige og med stærke slagfjer, fast liggende til kroppen og hvilende på halen. Med bredt vingeskjold og godt lukkede over ryggen.
Hale: Med brede, kraftige halefjer. Ikke for lang. Vandret båret.
Ben: Middel af længde. Lårene let synlige. Løb og tæer ubefjerede og livligt røde. Benene placeret ca. midt på kroppen, stærke og lige.
Befjering: Fyldigt og fast liggende til kroppen. Stærke, kraftige slag- og halefjer.


Farveslag: Sorte med hvide bånd, Røde med hvide bånd, gule med hvide bånd, blå med hvide bånd, sortskælvingede, rødskælvingede, gulskælvingede, blåskælvingede.


Farve og tegning: Sorte, røde og gule så rene og mættede som muligt, med farvet ryg. Lakfarver kan ikke fordres. Blå med så lys og ren farve som muligt. Farvet ryg tilladt, men ikke fordret. Hvidbåndede er ensfarvede med to hvide bånd over vingerne. Båndene ønskes så skarpe, rene, gennemgående og adskilte som muligt. Det hvide bånd er på blå sømmet med sort. Skælvingede er ensfarvede med to hvide bånd over vingerne og skæltegning over hele vingeskjoldet. Bånd og skæltegning ønskes tydelig, ren og så markant som muligt. Skæltegningen på  vingeskjoldet opstår ved, at hver dækfjer på hvid bund har en stærkt farvet søm eller trekant i spidsen; denne er på blå sømmet med sort.

Grove fejl: Skævt pust, talje, nakkepust, overblæser. Lige affaldende ryglinie. Manglende buelinie i nakke-ryglinien, eller i pust-buglinien. Kort hals. Lille, smal eller svag krop. Svag, uren eller uregelmæssig tegning. Dårlig farve. Synligt siv i slag og hale. Åben ryg.

Mindre fejl: Siv i slaget på de røde og gule. Let rust på halsen og brystet af de blå. Ikke helt vandret båret hale. Mindre rust eller peber i bånd- eller skæltegning. Ikke helt mættede farver.


Bedømmelsesrækkefølge: Helhedsindtryk – Pust – Buelinier – Tegning og farve – Figur og størrelse – Ben – Hoved – Næb og øjne.