Norwich
OPRINDELSE
Opdrættet i Norfolkområdet i England, hvorfra den har sit navn. Det antages, at den stammer fra den Hollandske Kroppert. Første gang den omtales, er i 1881 af Eaton og senere af Lyell. Første opdrætterklub er stiftet 1893, men duen fandtes tidligere.
HELHEDSINDTRYK
Middelstor puster med meget omfangsrig ballon. Fri af væsen og villig til at vise sig. Elegant og munter med en utvungen opret holdning. I paradestilling kan der trækkes en lodret linje fra øjet til fodbalden.
RACEKENDETEGN
Hoved: Lille i forhold til kroppens størrelse og smalt, med en fin kurve fra pande til nakke. Lidt mere stejl fortil; især hos hanner.
Øjne: Temmelig livlige, med meget fine og fintvævede øjenrande. Røde eller orangefarvede; undtagen ved hvide, der skal have mørke øjne. Ved brunfarvede er lysere øjne tilladte.
Næb: Middellangt med tyndt overnæb, der skal være svagt buet i spidsen. Meget små næbvorter.
Kro og pust: Så stor som muligt og rund set fra alle synsvinkler. Godt fremskudt og står ud fra taljen i en næsten ret vinkel. På halsens bagside træder den frem fra et punkt godt nede mellem skuldrene og går derfra opad i en fuld og ubrudt, udadgående kurve til kraniets begyndelse. Til siden skal kroen træde godt frem helt nede over skulderpartiet. Den skal gøre indtryk af at være under fuld kontrol og fremvises på en helt ubesværet måde under præsentation. En godt befjeret krospalte på kroens overside, såvel som en løsere fjerdragt på undersiden af kroen, er tilladt.
Krop: Skuldrene skal bæres højt og holdes tæt til kroppen. Ryggen skal være kort med en udtalt hulning. Bagryggen lige, fin og glat. Brystet kun svagt rundet og lige, brystbenet meget lidt fremstående. Kroppen skal være bredest over skuldrene, hvorefter den så regelmæssigt som muligt bliver smallere mod gumpen. Hele kroppen skal danne en fuldendt kile set fra alle synsvinkler. Duens totale længde må ikke være mere end ca. 38 cm målt fra næbspids til haleende.
Vinger: Middellange og båret tæt til kroppen, men dog tydeligt markerede. Bæres så højt, at man ser den øverste del af taljen og underbenene. Spidsen af slagfjerene hviler på halen og slutter ca. 2 cm fra dennes spids.
Hale: Tætsluttet og bæres lige fri af underlaget.
Ben: Placeret midt under kroppen, og ikke så langt fremme, at det ser ud som om, de går op i kroen. Set forfra skal de være lige. Underbenene træder tydeligt frem, er tynde og tæt befjerede. Løb og tæer glatte og ca. 9,5-10 cm lange; målt på. den indvendige side fra underbenets begyndelse og til fodbalden.
Befjering: Korte og silkeagtige fjer. Meget tætliggende så den virker fast og tæt.
Farveslag: Ensfarvede hvide. Standardtegnede sorte, blå, røde, gule, sølvfarvede, dunfarvede, jordbærfarvede, rødbåndede og gulbåndede.
Farve og tegning: Pyntelig hiv halvmåne på kroen ca. 7 mm under næbbet. Vingerosen (epauletter) består af nogle få hvide fjer spredt over skuldrene. Underkrop, bug, ben og slagfjer er hvide. Sorte og blå har halefarve som kropsfarve, mens røde og gule har lyse haler. Kroppens tegninger klart afgrænsede.
Grove fejl: For lille, skæv eller dårlig ballonform. Grov, plump eller vandret båret krop. Dårlig benstilling. Skæv hale.
Bedømmelsesrækkefølge: Helhedsindtryk – Ballon – Benstilling – Holdning – Form – Farve og tegning – Øjenfarve.